Orbital har en super evne til innovation

Der var en ekstra fornem Gazelle pris til Orbital, da Dagbladet Børsen for 24. gang hædrede de hurtigst voksende danske virksomheder. Årets fremstillingspris i Region Midtjylland gik til Orbital for evnen til at udvikle innovativ teknologi til vindmølleindustrien.

Styringssystemer fra Orbital gemmer sig i snurrende vindmøller så langt væk som i Japan. Skjern-virksomheden leverer kontrolsystemer til grønne projekter over hele kloden. Og direktør Niels H. Jakobsen har for længst fordoblet omsætningen og antallet af medarbejdere, som er vokset til 17.

Niels H. Jakobsen
Direktør, Orbital, Niels H. Jakobsen

Erhvervshus Midtjylland har undervejs været en vigtig samarbejdspartner for Niels H. Jakobsen, som fremhævede erhvervshusets rolle, da han stolt modtog Gazelle prisen. Et par forløb med eksterne konsulenter bevilget og medfinansieret af Erhvervshus Midtjylland har givet gode resultater.

Et teknologisk guldæg

En konsulent, som i 2014 blev medfinansieret til at færdigudvikle brugervenlig overvågning til ejere af husstandsmøller, så de kan følge energiproduktionen på deres smartphone, tablet eller computer, programmerer stadig på livet løs for Orbital.

Opfindelsen har vist sig at være et teknologisk guldæg. Systemet har siden gjort gavn i mere end 1000 vindmøller og er på vej til at gøre det samme indenfor bl.a. biobrændsels-anlæg og varmepumper.

”I 2014 satte vi styringssystemer i fem vindmøller om ugen. I dag er det tre gange så mange, nemlig 15 om ugen. Og styringssystemerne er tilmed tre gange så komplekse”, siger Niels H. Jakobsen.

Han påpeger, at Erhvervshus Midtjylland har været med til at forhindre, at Orbital er væltet omkuld af væksten.

”Erhvervshus Midtjylland har hjulpet os med de udfordringer, der er ved at vokse. Vi har fået vigtig viden udefra til at styre væksten. Konsulenterne har bidraget til at trimme vores procedurer og hjulpet med at prioritere de gode kunder og få det bedst mulige samspil med dem. Og luge de kunder, som mest gav støj, ud”, siger Niels H. Jakobsen.

Orbital

Orbital har etableret en afdeling til udvikling og produktion af maskinstyringer og for kun et par år siden opkøbt en virksomhed med en enkelt ansat for at bane vejen ind på det japanske marked. Det helt rigtige produkt blev udviklet til Japan, som nu næst efter Danmark er det største marked for virksomheden. Evnen til innovation har igen givet bonus.

Læs mere om Orbital her

Orbital er fra Ringkøbing-Skjern kommune.

Sidst opdateret: 06.11.2019