Gin og råm med smag af Samsø

Det giver værdi for iværksætterne på Samsø, at de kan hente viden hos Erhvervshus Midtjylland. Det mener en af øens mange fødevare-iværksættere Mads Nielsen fra Sams Island Destillery.

Sams-Island-Destillery


Hver 3. nye virksomhed, som ser dagens lys på Samsø, er en fødevarevirksomhed. En af dem er mikrodestilleriet Sams Island Destillery, som forvandler lokale sukkerroer til råm og orangemyrer fra skovbunden til gin.

Det er tre år siden iværksætteren Mads Nielsen i 2017 begyndte at gå ud og plukke de lokale enebær og fange orangemyrer i skovbunden for at give hans spiritus en helt unik smag af Samsø.

I dag er destilleriets produkter nået ud til 65 håndplukkede forhandlere i Danmark. Samt til Tyskland og Schweiz.

Mads Nielsen fik sin ven Jesper Machholm med i virksomheden, så der var en til at holde styr på skat og moms. Udover gin og råm producerer de også whisky, vodka og snaps. Alt sammen baseret på passion for Samsø og øens råvarer, som stimulerer lysten til at eksperimentere og skabe nyt.

Sams-Island-Destillery

”Sukkerroerne kommer fra Sørens mark i Pillemark, og myrerne suger jeg op fra skovbunden en for en. Derfor er orangemyrer dyrere end Beluga-kaviar. Noma begyndte at servere myrerne, og nu kan de købes på hippe restauranter i London for fem kr. stykket, ” fortæller Mads Nielsen.

Gennem 20 år har han rejst rundt i verden og bl.a. boet i USA og Caribien med hans hustru, fordi de elsker at bo på en ø. På en caribisk ø lærte de at destillere rom. Og da de for fem år siden opdagede Samsø, opstod idéen til at skabe rom ud af øens sukkerroer.

Ifølge flere eksperter var det umuligt, men Mads Nielsen mosede på for at forløse idéen, og det lykkedes. 4 år tog det at udvikle en metode, og siden er den ene flaske råm efter den anden sejlet afsted fra Samsø.

Undervejs har han flere gange sparret med virksomhedskonsulenterne fra Erhvervshus Midtjylland, når de jævnligt er på Samsø.

”Det er en kæmpe værdi både for mig og alle de andre iværksættere, at de er på Samsø. Hvis jeg løber ind i uforudsete udfordringer, ville jeg ikke tøve med at kontakte dem. Sparring og gode råd har jeg fået flere gange, og jeg er meget glad for, at erhvervshuset er til stede på øen”, påpeger Mads Nielsen.

Læs mere om Sams Island Destillery her

Sams Island Destillery er fra Samsø Kommune

Vidste du..

  • At fødevarer dominerer beskæftigelsen i Samsø kommune. Hele 32 % af beskæftigelsen på Samsø relateret til fødevaresektoren, hvad enten det er landbrug, fødevareproduktion eller salg.

  • At Samsø faktisk har mange virksomheder og en særdeles god selvstændighedskultur i forhold til kommunens størrelse. Nok er jobskabelsen ikke den højeste, men antal selvstændige helt generelt i forhold indbyggertal ses ikke højere i Danmark end på Samsø.

Læs mere om Samsøs Erhvervsudvikling - Strategi, styrker og statistik her

Få sparring på din virksomhed

Tag en uforpligtende snak med en af vores konsulenter. Vores sparring er gratis og uforpligtende - og vi tager altid udgangspunkt i din virksomheds konkrete behov.

Jeg vil gerne kontaktes

Sidst opdateret: 08.03.2021