Er din virksomhed eksportparat?

At eksportere sine varer eller ydelser er tiltalende for mange virksomheder. Med eksport får du adgang til et større kundegrundlag, og dermed mulighed for højere omsætning og flere vækstmuligheder.

eksportparat

Derfor er der naturligvis mange virksomheder, herunder danske virksomheder, der eksporterer. Men tal viser, at langt fra alle virksomheder, der kaster sig ud i at eksportere, kommer godt fra land.

At der er varierende succes i virksomheders eksport, kan der være mange, gode forklaringer på. Måske er dit produkt eller din ydelse ikke tilpasset det påtænkte marked, måske er prisstrukturen ikke konkurrencedygtig eller måske er salgskanalen ikke den rigtige – barrierer og udfordringer kan have meget forskellig karakter. Mange ting kan du dog komme i forkøbet ved et grundigt stykke forarbejde.

Vi har samlet en række spørgsmål, som du bør forsøge at besvare, for at sikre dig, at du er klædt på til at begive dig ud på nye markeder. En tjekliste til, hvad du skal holde din for øje, når du og din virksomhed giver jer i kast med eksport.

eksport

Godt begyndt er….

Din tjekliste til eksportparathed

Vi kan ikke på forhånd garantere at du får en succes med eksport på et givent marked. Men du kan skabe en platform, der optimerer chancerne for det.

Hvis du påtænker systematisk eksport (kontra enkeltstående salg til udlandet), så bør du som virksomhedsleder gøre dig nogle overvejelser. Nedenfor finder du en række spørgsmål, som du bør overveje, inden du kaster dig ud i dit første eksportmarked.

Hvorfor vil vi eksportere?
En tommelfingerregel er, at det en god ide at have en solid position på hjemmemarkedet før du begynder at eksportere, men omvendt kan det også være et strategisk træk at sprede risikoen. Derved er alle kunder ikke på samme marked, du øger kendskabsgraden til jeres produkter/ydelser og får flere kundeindsigter. Gør jer selv den tjeneste at starte med at besvare spørgsmålet om, ’hvorfor’ I vil eksportere.

Kan vi give eksport det fokus, som det kræver?
Succesfuld eksport koster tid og penge, og derfor er det vigtig at have fuld commitment og opbakning fra ledelse samt de medarbejdere, der skal arbejde med det. Det er vigtigt, at medarbejderne, som får opgaver, der relaterer sig til eksport, skal have rum til at arbejde med det. Husk at sætte en realistisk målsætning og en tidsramme.

Hvilke ressourcer har vi til rådighed?
Og hvilke ressourcer afsætter I? Ressourcer i form af tid, medarbejdere og kapital? Og hvis ordrerne kommer, har I så produktionskapacitet eller er I beredt til at skalere hurtigt op? Det er en god ide at lave et ressourcebudget og få commitment på det fra de involverede i virksomheden.

Hvilke viden har vi omkring det pågældende marked?
Hvad bygger I jeres drøm om eksport på? Har I den rette indsigt i aktuelle markedsforhold? Hvilke konkurrerende virksomheder er der på markedet? Hvordan differentierer I jeres produkter/ydelser fra konkurrenternes? Det er en god ide at lave en form for markedsanalyse omkring det valgte eksportmarked.

Næste skridt ville typisk være at få samlet alle disse inputs i en go-to-market strategi, hvor man laver den konkrete plan for hvordan man vil ’angribe’ markedet.

eksport

Få ekstern rådgivning

Står du med en strategisk udfordring, hvor ny viden er løsningen til at vækste din forretning?
Gennem os kan du få tilskud til rådgivning af en ekstern konsulent med speciale i netop det, du søger.

Du kan f.eks. få rådgivning inden for:

  • Din eksportstrategi
  • Prisstrukturen, så du bliver konkurrencedygtig
  • Agent eller distributør

Og ved du hvad det (næst)bedste er? Vi medfinansierer op til halvdelen af dine udgifter.
Læs mere om tilskud til ekstern rådgivning her

Sidst opdateret: 02.10.2020