6 cirkulære forretningsmodeller, du bør kende til

forretningsmodeller

Grøn omstilling og cirkulær økonomi er ikke blot en god sag, men også en god forretning – og i fremtiden måske endda en nødvendighed, hvis din virksomhed skal klare sig i markedet.

Forbrugere og kunder stiller nemlig i stigende grad krav til bæredygtige løsninger og prioriterer virksomheder med grønne profiler. Er du en af dem, der går forrest, kan du altså opnå en betydelig konkurrencefordel for din virksomhed.

Der findes grundlæggende seks forskellige typer af cirkulære forretningsmodeller. Det handler primært om at optimere på processer, forlænge levetiden på produkter samt minimere behovet for nye produkter gennem f.eks. returordninger og servicetilbud.

Vi giver dig herunder en hurtig gennemgang af de 6 mest gængse cirkulære forretningsmodeller.

1. Cirkulære værdikæder

Har du en virksomhed, der producerer produkter, kan du gennem samarbejde og partnerskaber i hele værdikæden sikre, at alle materialer er uskadelige og indgår i et teknisk eller biologisk kredsløb. I produktionen anvender du fornybare, brugte eller genbrugelige materialer, og sikrer, at brugte materialer kommer tilbage i kredsløbet. Det kan være gennem retur ordninger (produkt eller materiale med eller uden pant) eller gennem partnerskaber med andre virksomheder.

2. Genanvendelse og symbioser

Det, som er affald for én virksomhed, kan være en ressource for en anden virksomhed, og det kan være en rigtig god forretning i at udnytte denne ressource. Typisk har du en virksomhed, der er beskæftiget indenfor genanvendelsesindustrien, f.eks. nedbrydningsbranchen. Denne cirkulære forretningsmodel kan du også anvende, hvis din virksomhed kan indgå i symbioser med andre virksomheder, hvor eks. spildvarme fra en produktionsproces kan udnyttes af andre virksomheder eller kan sendes ind i den kommunale fjernvarme ledning.

3. Forlænget levetid

Sælger du et fysisk produkt kan du arbejde med at forlænge levetiden af dit produkt ved at tilbyde reparation, opgradering og vedligeholdelse af det. Hvis f.eks. en mobiltelefon er designet til adskillelse, kan du forlænge levetiden ved at udskifte dele, efterhånden som det bliver nødvendigt. Det kan enten være dig som producent, der tilbyder det som en service, eller det kan være en selvstændig servicevirksomhed, der har det som deres primære forretningsmodel. Alt fra flyvemaskiner til vaskemaskiner og mobiltelefoner kan designes til en forlænget levetid ved at tænke det ind når din virksomhed udvikler og designer jeres produkter.

4. Relationsskabende modeller

I stedet for at knytte produkt og kunde, kan du knytte virksomhed og kunde – for eksempel ved at tilbyde leje eller leasing af produkter. På den måde skaber du som virksomhed en tæt relation til kunden og giver tilmed en sikkerhed for, at produktet er lavet til at holde så længe som muligt. Det er en særdeles god mulighed i B2B og kan bruges til at optimere produktudviklingen gennem co-creation og dermed skabe loyale kunder. Desuden har du kontrol over de råstoffer og materialer, som er bundet til produktet. Det kan være en særlig god forretningsmodel, hvis du oplever stigende priser på de råmaterialer, du anvender i din produktion.

5. Service, abonnement eller funktion frem for ejerskab

Forbrugermønstre ændrer sig, og det giver dig også grundlag for at skabe en forretning på at tilbyde en service frem for et produkt. Et eksempel: du tilbyder at vaske tøj frem for at sælge en vaskemaskine. Et andet eksempel, som de fleste kender til, er et abonnement på et computerprogram (SAAS) eller en musik streamingtjeneste frem for et salg af musik på en CD. Ligeledes har den britiske flymotorfabrik Rolls-Royce ændret deres forretningsmodel og lanceret konceptet »power by the hour«, hvor luftfartsselskaberne leaser flymotorer og betaler i forhold til deres performance – f.eks. motorens leverede flyvetid. Samtidig tager Rolls Royce sig af alle sikkerhedstjek. Services udgør nu tæt på halvdelen af Rolls Royces samlede omsætning.

6. Platformsbaseret deleøkonomi

Mange produkter har en meget lille realiseret ”brugstid” og derfor er der et stort potentiale i at flere forbrugere deles om de samme produkter. Arbejder din virksomhed ud fra denne cirkulære forretningsmodel, kan du potentielt ”sælge det samme produkt mange gange”, og ressourceforbruget til produktion af nye produkter bliver dermed også reduceret. Det kræver dog en IT-platform, der kan formidle og håndtere kontakten mellem forbrugerne af deleprodukterne. Biler og boliger bliver allerede delt i stort omfang, og der kan tjenes gode penge på at udvikle en platform, som kan være bindeled mellem udbydere og brugere.

Sådan har de fået hjælp til grøn omstilling

Har du brug for sparring?

Er du blevet nysgerrig på grøn omstilling eller har du besluttet dig for, at det er fokusområde i din virksomhed? Vi står klar med sparring og evt. medfinansiering til at igangsætte nye tiltag i din virksomhed. Tag fat i Henrik og få en uforpligtende snak om, hvad næste skridt for din virksomhed er.

Få overblik over projekter om grøn omstilling og cirkulær økonomi

  • Rethink Business Business 4 – Cirkulær forretningsudvikling
    Har du indblik i din virksomheds ressourceanvendelse? Ellers får du det ved at deltage i dette projekt, og du får tilmed indblik i cirkulær tænkning og de forretningsmæssige potentialer, der ligger i et fokus på design og designfasen, som driver for den cirkulær økonomi.

  • Få hjælp til at udvikle en grøn og cirkulær forretningsmodel
    Er du en SMV? Så kan du her få hjælp til at sætte fokus på bæredygtighed og til at lede din virksomhed i en cirkulær retning. Gennem forløbet får du udviklet en grøn cirkulær forretningsmodel med afsæt i din virksomheds behov og udfordringer.

Tøv ikke med at tage fat i Henrik! Så hjælper han dig med, hvilket projekt der eventuelt kunne passe til dig og din virksomhed.

Sidst opdateret: 17.11.2020