Derfor skal din virksomhed have fokus på grøn omstilling!

groen_omstilling

Grønne, bæredygtige løsninger og cirkulær økonomi er fremtiden - og til den fremtid hører også den tredobbelte bundlinje. Den tredobbelte bundlinje (triple bottom line*) er et relativt nyt begreb, som er ved at vinde indpas i større, danske virksomheder.

Begrebet indebærer en samtidig afvejning af:

 • Økonomisk indtjening
 • Miljømæssig bæredygtighed
 • Social retfærdighed.

Som virksomhedsejer er det ikke længere nok at have fokus på, at din virksomhed er omkostningseffektiv og tjener penge. Du skal også have fokus på, at det sker på en måde, som tager skyldigt hensyn til forbrug af knappe ressourcer, dine medarbejders trivsel og sociale rettigheder.

I fremtiden er der i stigende grad behov for grønne løsninger i hele værdikæden. Det er nemlig både noget, dine kunder og potentielle nye medarbejdere har fokus på.

Hvis dine kunder ikke allerede nu stiller krav om ”dokumenteret” bæredygtighed ved indkøb af varer og ydelser, så kommer de til det i fremtiden - og nye medarbejdere fravælger i stigende grad job i virksomheder, som ikke har en grøn profil.

*Triple bottom line blev oprindeligt udviklet af John Elkington i hans bestseller Cannibals with Forks fra 1997.

Tænk dette ind i din forretningsmodel:

Hvis du vil gentænke din virksomheds forretningsmodel ved at fokusere på grøn omstilling og mere bæredygtige produkter og services samt realisere et grønt vækstpotentiale, så skal du typisk arbejde og have fokus på flere fronter såsom at:

 • Udvikle produkter med lang levetid/mere effektivitet og dermed potentielt levere løsninger med større ressourceeffektivitet.

 • Designe produkterne så de let kan adskilles ved endt brug, så materialerne nemt kan recirkuleres og genbruges.

 • Lave løsninger, der er lette at reparere og renovere.

 • Tilbyde produkter og services på lejebasis, så flere brugere får gavn at det samme produkt. Evt. tilbyde en ”takeback” ordning, hvor produkterne kan afleveres tilbage efter endt brug.

 • Finde løsningerne i en hel værdikæde, som samlet mindsker de skadelige miljøpåvirkninger og minimerer affaldsmængderne.

 • Arbejde på tværs af værdikæder og indgå i nye forretningsmodeller, hvor en virksomheds affald/restmaterialer kan genanvendes som primær råvare i en anden virksomheds produktion. Jern og metal er et eksempel på et område, hvor en meget høj procentandel bliver anvendt igen og igen.

 • Bruge fornybare materialer.

Læs om 6 cirkulære forretningsmodeller, du bør kende til

Sådan har de fået hjælp til grøn omstilling

Har du brug for sparring?

Er du blevet nysgerrig på grøn omstilling eller har du besluttet dig for, at det er fokusområde i din virksomhed? Vi står klar med sparring og evt. medfinansiering til at igangsætte nye tiltag i din virksomhed. Tag fat i Henrik og få en uforpligtende snak om, hvad næste skridt for din virksomhed er.

Få overblik over projekter om grøn omstilling og cirkulær økonomi

 • Rethink Business Business 4 – Cirkulær forretningsudvikling
  Har du indblik i din virksomheds ressourceanvendelse? Ellers får du det ved at deltage i dette projekt, og du får tilmed indblik i cirkulær tænkning og de forretningsmæssige potentialer, der ligger i et fokus på design og designfasen, som driver for den cirkulær økonomi.

 • Få hjælp til at udvikle en grøn og cirkulær forretningsmodel
  Er du en SMV? Så kan du her få hjælp til at sætte fokus på bæredygtighed og til at lede din virksomhed i en cirkulær retning. Gennem forløbet får du udviklet en grøn cirkulær forretningsmodel med afsæt i din virksomheds behov og udfordringer.

Tøv ikke med at tage fat i Henrik! Så hjælper han dig med, hvilket projekt der eventuelt kunne passe til dig og din virksomhed.

Sidst opdateret: 16.11.2020